Συντήρηση συστημάτων συναγερμού

Έχετε αγοράσει ένα σύστημα συναγερμού για το σπίτι ή την επιχείρησή σας και δεν κάνετε προληπτική συντήρηση; Αν ναι, σκεφθείτε το σοβαρά. Χωρίς συντήρηση, διατρέχετε τον κίνδυνο να σας προδώσει το σύστημά σας και να σας βάλει σε μπελάδες. Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζουμε τους κινδύνους που διατρέχετε από την έλλειψη κατάλληλης συντήρησης στο σύστημα συναγερμού που έχετε εγκαταστήσει στο χώρο σας.

Η γνώση των κινδύνων αυτών μπορεί πραγματικά να σας προστατέψει από απρόβλεπτες καταστάσεις. Είναι κρίμα να έχετε δαπανήσει ένα ποσό για την αγορά και εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού και να μην το συντηρείτε σωστά. Ρισκάρετε να μην λειτουργήσει ο συναγερμός σας όταν θα χρειασθεί!

Η σημασία της μπαταρίας στο σύστημα συναγερμού

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας κατανοήσουμε κάποιες πολύ βασικές έννοιες, ειδικότερα πώς λειτουργεί ένα σύστημα συναγερμού σε σχέση με τη μπαταρία του. Κάθε συναγερμός, σε διακοπή ρεύματος, λειτουργεί με μια μπαταρία, η οποία έχει μία συγκεκριμένη χωρητικότητα. Αν για παράδειγμα, η χωρητικότητα της μπαταρίας του συναγερμού σας είναι 30’, αυτό σημαίνει πως ο συναγερμός σας θα μπορέσει να λειτουργήσει (ή να είναι ενεργός) για διάστημα 30’ από τη στιγμή που θα κοπεί το ρεύμα. Με το πέρασμα των 30’ χωρίς ρεύμα, η χωρητικότητα της μπαταρίας μηδενίζεται και ο συναγερμός απενεργοποιείται! Η χωρητικότητα της μπαταρίας του συναγερμού μειώνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα και στο υποθετικό σενάριο που δεν θα υπάρξει ποτέ διακοπή ρεύματος (ένα σενάριο μάλλον απίθανο για τα δεδομένα της χώρας μας), η χωρητικότητα της μπαταρίας του συναγερμού θα μηδενισθεί κάποια στιγμή, εφόσον δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση.

Τι συμβαίνει όταν μηδενίζεται η χωρητικότητα της μπαταρίας ενός συναγερμού;

Όταν μηδενισθεί η χωρητικότητα της μπαταρίας, η σειρήνα του συναγερμού αρχίζει να χτυπά ανεξέλεγκτα και χωρίς να αποστέλλεται σήμα στο Κέντρο Λήψεως Σημάτων με ό,τι συνεπάγεται αυτό ανάλογα με το πότε θα συμβεί (π.χ. αν συμβεί την ώρα που κοιμάστε, κατά τη διάρκεια μιας αργίας ή μιας γιορτής, ή κατά τη διάρκεια των διακοπών σας). Κάποια στιγμή – συνήθως μετά από 5 λεπτά – η σειρήνα θα σταματήσει να χτυπά, απλώς για να ξαναχτυπήσει πιθανότατα αργότερα. Η συμπεριφορά της στις περιπτώσεις αυτές είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. Ο μηδενισμός της χωρητικότητας της μπαταρίας με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση της σειρήνας, σηματοδοτεί την πλήρη απενεργοποίηση του συναγερμού σας. Ουσιαστικά, ο συναγερμός σας καθίσταται ανενεργός και παύει να λειτουργεί. Με άλλα λόγια, θα είναι σαν να μην έχετε εγκαταστήσει συναγερμό.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δυστυχώς κανένας συναγερμός δεν σας προειδοποιεί για τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Δηλαδή, δεν μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων τη χωρητικότητα της μπαταρίας ή πόσο κοντά βρίσκεται στο μηδενισμό της.

Κίνδυνοι λόγω ελλιπούς συντήρησης συναγερμού

Τώρα λοιπόν που έχετε μια καλή εικόνα σχετικά με τη σημασία της μπαταρίας ενός συναγερμού και τι συμβαίνει όταν η χωρητικότητα της μπαταρίας μηδενίζεται, ας δούμε πρακτικά, ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την έλλειψη της σωστής συντήρησης ενός συστήματος συναγερμού.

Κίνδυνος μη ενεργοποίησης συναγερμού: Ο πρώτος κίνδυνος έχει να κάνει με την μη ενεργοποίηση του συναγερμού σας σε περίπτωση διάρρηξης. Δεν κρίνουμε σκόπιμο για το σκοπό του συγκεκριμένου άρθρου να εμβαθύνουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με το τι προβλήματα δημιουργεί μια ελλιπής συντήρηση συναγερμού ή πώς η έλλειψη συντήρησης καθιστά προβληματική την αξιοπιστία ενός συναγερμού. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα έχετε ή έχετε ήδη δαπανήσει ένα σημαντικό ποσό για την αγορά και εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού, προκειμένου να προστατέψετε τους ανθρώπους και την περιουσία σας, αλλά το σύστημα αυτό θα διατρέχει τον κίνδυνο μη σωστής λειτουργίας, επειδή δεν δαπανήσατε λίγα χρήματα, για να το συντηρήσετε σωστά. Είναι σα να έχετε αγοράσει ένα αυτοκίνητο και ταυτόχρονα έχετε αποφασίσει να μην του κάνετε το απαραίτητο service. Σας φαίνεται λογικό;

Δυστυχώς, έχουμε συναντήσει αρκετές περιπτώσεις διαρρήξεων, με το συναγερμό απλώς να μην έχει λειτουργήσει, είτε λόγω έλλειψης συντήρησης είτε απλώς επειδή ο ιδιοκτήτης του ξέχασε να τον ενεργοποιήσει. Ο νόμος του Μέρφυ δυστυχώς επιβεβαιώνεται! Είναι κρίμα λοιπόν να δαπανήσετε ένα σεβαστό ποσό για την εγκατάσταση ενός συναγερμού και να μην δαπανήσετε λίγα περισσότερα χρήματα, προκειμένου να είστε ξέγνοιαστοι ότι ο συναγερμός αυτός θα λειτουργεί σωστά.

Κίνδυνος εξάντλησης της μπαταρίας του συναγερμού: Ερχόμαστε λοιπόν στο ατυχές σενάριο της εξάντλησης της μπαταρίας του συναγερμού σας. Εσείς κοιμάστε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η χωρητικότητα της μπαταρίας μηδενίζεται και η σειρήνα αρχίζει να χτυπά. Αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί όχι μόνο όταν κοιμάστε, αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας ή κατά τη διάρκεια μιας αργίας (ή γιορτής) ή όταν έχετε καλεσμένους στο σπίτι σας. Ο καθένας μας μπορεί να αναλογισθεί – ανάλογα με το πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο – σε τι μπελάδες μπορεί να βρεθεί για να βρει μια άμεση λύση στο ξαφνικό πρόβλημα που εμφανίσθηκε από το πουθενά. Κανείς όμως δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει μια άμεση ανταπόκριση και αποκατάσταση της ζημίας αν το ατυχές γεγονός συμβεί για παράδειγμα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή μιας αργίας. Μέχρι να γίνει η συντήρηση και η αντικατάσταση των μπαταριών, η σειρήνα μπορεί να χτυπά ανεξέλεγκτα, ενώ παράλληλα, το σπίτι σας (ή η επιχείρησή σας) δεν θα έχει συναγερμό, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η έλλειψη συναγερμού για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας σας.

Κίνδυνος στοχοποίησης από διαρρήκτες: Ένα σύστημα συναγερμού που δεν συντηρείται σωστά, γίνεται αντιληπτό από πιθανούς διαρρήκτες, καθώς οι εξωτερικές σειρήνες δημιουργούν μια εικόνα σχετικής εγκατάλειψης, με σκόνη, βρωμιά κλπ. Αντίθετα, όταν γίνεται η απαραίτητη συντήρηση, οι εξωτερικές σειρήνες καθαρίζονται και έχουν μια πολύ καλή εικόνα. Η καλή εικόνα της σειρήνας (ή και των καμερών κλπ) λειτουργεί αποτρεπτικά στους επίδοξους διαρρήκτες, καθώς προτιμούν να στοχοποιήσουν περιπτώσεις σχετικής εγκατάλειψης, διότι το έργο τους διευκολύνεται σημαντικά. Είναι πιο εύκολο για το διαρρήκτη να απενεργοποιήσει έναν συναγερμό με χαμηλή χωρητικότητα μπαταρίας, αφού η απενεργοποίηση του συναγερμού μπορεί να είναι υπόθεση λίγων λεπτών από τη στιγμή που θα κόψει τα καλώδια του ρεύματος, ή θα κατεβάσει την ασφάλεια από το ρολόι της ΔΕΗ το οποίο είναι συνήθως σε κοινή θέα.

Κίνδυνος αυξημένου κόστους αποκατάστασης των ζημιών: Ανάλογα με το συναγερμό σας και διάφορους άλλους παράγοντες (όπως π.χ. για πόσο διάστημα έχει μείνει η μπαταρία σας με μηδενική χωρητικότητα), μπορεί να προκληθούν επιπλέον ζημιές στο σύστημά σας. Τέτοιες πιθανές ζημιές είναι ένα βραχυκύκλωμα, μία βλάβη στη σειρήνα ή και μία βλάβη στην κεντρική μονάδα του συστήματος συναγερμού. Στις περιπτώσεις αυτές, για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματός σας, δεν αρκεί η απλή αντικατάσταση των μπαταριών. Είναι προφανές ότι, ανάλογα με τη ζημία που έχει προκληθεί, το κόστος αποκατάστασης σίγουρα θα είναι υψηλότερο από το κόστος μιας τυπικής συντήρησης.

Τι θα συμβεί αν λείπετε και διακοπεί το ρεύμα

Ας υποθέσουμε ότι δεν έχετε κάνει συντήρηση και η μπαταρία σας έχει χωρητικότητα μόλις 5 λεπτών. Εσείς έχετε φύγει για διακοπές και συμβαίνει το ατυχές γεγονός να διακοπεί το ρεύμα. Μετά από 5 λεπτά διακοπής του ρεύματος, η μπαταρία θα εξαντληθεί, η εξωτερική σειρήνα θα αρχίσει να χτυπά αναστατώνοντας τους γείτονές σας (δυστυχώς έχουμε δει ακόμα και περιπτώσεις μηνύσεων από γείτονες σε παρόμοια περιστατικά!), ενώ η περιουσία σας δεν θα προστατεύεται από το συναγερμό, αφού αυτός θα είναι ανενεργός. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ενημερωθείτε από κάποιον γείτονα για το ατυχές γεγονός.  Όμως στην προκειμένη περίπτωση, λείπετε! Και αυτό, όπως είναι προφανές, διευκολύνει το έργο των επίδοξων διαρρηκτών. Ας μείνουμε λίγο περισσότερο σε αυτό.

Πολλοί διαρρήκτες έχουν τον τρόπο και παρακολουθούν πότε λείπει ο ιδιοκτήτης (ή ένοικος) μιας κατοικίας. Όταν λοιπόν λείπει ο ιδιοκτήτης, πλησιάζουν στην κατοικία, κόβουν τα καλώδια του ρεύματος, ώστε να επισπεύσουν την εξάντληση της μπαταρίας του συναγερμού και στη συνέχεια, περιμένουν μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία και να αρχίσει να χτυπά η σειρήνα. Φυσικά, θα επιλέξουν περιπτώσεις με σειρήνες σε κακή κατάσταση, αφού κάτι τέτοιο είναι ένδειξη ελλιπούς συντήρησης και άρα συντόμευσης του χρόνου μέχρι να εξαντληθεί η μπαταρία και να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Όταν αρχίσει να χτυπά η σειρήνα (θυμίζουμε ότι η σειρήνα θα χτυπήσει για 5 λεπτά και μετά θα σταματήσει, χωρίς να αποσταλεί σήμα στο Κέντρο Λήψεως Σημάτων), οι διαρρήκτες καταλαβαίνουν ότι η μπαταρία έχει εξαντληθεί και ο συναγερμός έχει απενεργοποιηθεί. Γίνεται εύκολο πλέον για αυτούς να εισέλθουν στο σπίτι και να κάνουν εύκολα τη δουλειά τους, αφού εσείς θα λείπετε και ο συναγερμός δεν θα στέλνει σήμα στο Κέντρο Λήψης Σημάτων, εφόσον δεν θα λειτουργεί, λόγω εξάντλησης της μπαταρίας. Στην προκειμένη περίπτωση, η ενεργοποίηση της σειρήνας όχι μόνο δεν ενεργεί αποτρεπτικά για τους διαρρήκτες, αλλά αντιθέτως ενεργεί ενθαρρυντικά, αφού αποτελεί την επιβεβαίωση ότι δεν λειτουργεί ο συναγερμός! Ίσως απλώς, κάποιοι από τους διαρρήκτες, να περιμένουν λιγάκι, απλώς για να βεβαιωθούν ότι δεν πλησιάζει κανείς με το χτύπημα της σειρήνας και να εισέλθουν ανενόχλητοι λίγο αργότερα.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Αξίζει να διακινδυνεύσετε και να χαλάσετε τις διακοπές σας και την ηρεμία σας για να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο γεγονός; Η απόφαση είναι όπως πάντα δική σας.

Πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες συντήρησης ενός συναγερμού;

Το κόστος ενός ετήσιου συμβολαίου συντήρησης εξαρτάται από το σύστημα του συναγερμού σας, τις προδιαγραφές του και τον αριθμό των ζωνών που περιέχει. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόστος της ετήσιας προληπτικής συντήρησης είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού κόστους αγοράς και εγκατάστασης ενός συστήματος συναγερμού. Ένα τυπικό κόστος ετήσιας συντήρησης για ένα σπίτι ή γραφείο, όπως είναι το 80% των ελληνικών εγκαταστάσεων είναι 80,00€ + ΦΠΑ και εκτός των άλλων περιλαμβάνει και την αντικατάσταση της μπαταρίας της κεντρικής μονάδας, καθώς και της μπαταρίας της σειρήνας. Η ετήσια προληπτική συντήρηση σας διασφαλίζει ότι ο συναγερμός σας λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με αξιοπιστία, η χωρητικότητα των μπαταριών δεν κινδυνεύει να μηδενισθεί και τόσο οι αγαπημένοι σας άνθρωποι όσο και η περιουσία σας προστατεύονται αποτελεσματικά.

Στην περίπτωση όμως που δεν γίνεται η ετήσια συντήρηση ελλοχεύουν οι κίνδυνοι που έχουν προαναφερθεί και οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

  • Aπρόβλεπτη διατάραξη της ηρεμίας σας οποιαδήποτε στιγμή
  • Aυξημένος κίνδυνος διάρρηξης σε περίπτωση απενεργοποίησης του συναγερμού σας ή εντοπισμού ελλιπούς συντήρησης από επίδοξους διαρρήκτες,
  • Aυξημένο κόστος αποκατάστασης της όποιας ζημίας προκληθεί.

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν συμβόλαιο συντήρησης λίγο πριν τις διακοπές τους διότι τότε αυξάνεται ο κίνδυνος διάρρηξης, ειδικότερα αν το σύστημα συναγερμού δεν συντηρείται σωστά. Η συμβουλή μας είναι ξεκάθαρη: Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να κάνετε συντήρηση. Είναι πολύ πιθανό να μην εξυπηρετηθείτε σωστά λόγω αυξημένου όγκου εργασίας.

anynetsolution:

This website uses cookies.